Skip to Content

Spijkerstof, katoen, linnen? Welke DYLON verf is de juiste voor jou?

Woman wearing a burnt orange dress with a black scarf and belt
 • Alles wat je moet weten om de juiste textielverf voor jouw project te kiezen
 • Ontdek waarom machinewas verf dé held voor jouw verschoten jeans is
 • Hoe je grote stukken stof zoals gordijnen en beddengoed kunt verven!

Textiel verven kan een briljante manier zijn om oude, verouderde of vale kleding nieuw leven in te blazen. Weet je niet zeker welke werkwijze het beste voor je is? Wees niet bang! We zijn hier om het mysterie te ontraadselen en noemen enkele basisregels over wanneer en hoe je DYLON het beste kunt gebruiken.

De basis

Hoewel er wel diversificatie bestaat, valt textielverf in twee grote categorieën: machinewas verf en handwas verf.

Hiervan lenen zich bepaalde kleurstoffen beter voor bepaalde soorten materials en verftechnieken. Als je een groot project wilt gaan ondernemen, zijn er ook verven die tijd en inspanning kunnen verminderen. Het kiezen van de juiste verf komt neer op drie dingen:

 1. Het materiaal
 2. Het project
 3. Het formaat
Woman wearing a beige blazer over a white shirt and floral trousers.

1. Het materiaal

De manier waarop je een laken verft, verschilt van de manier waarop je een zijden sjaal verft.

Wanneer machinewas verf de juiste keuze is:

Machinewas verf kan worden gebruikt bij de meeste natuurlijke en gemengde weefsels en is, vanwege de zuivere en gemakkelijke werkwijze, de favoriet bij veel projecten.

DYLON heeft een verbluffend assortiment aan machinewas verf, die elk zijn ingepakt in een eenvoudig te gebruiken wasbol – de DYLON Pod, zodat je zelf niks hoeft te doseren – leg gewoon de DYLON Pod in de wasmachine en het verven kan beginnen!

Wanneer je beter handwas verf kunt nemen:

Als een stof eerder geschikt is voor de handwas, is het ook beter om handwas verf te gebruiken. Dus als je fijne stoffen zoals zijde of wol wilt verven, kijk dan hier.

Gelukkig heeft DYLON ook een ruim assortiment aan handwas verf, die speciaal zijn ontworpen om delicate, natuurlijke en gemengde stoffen te verven.

Voor een gedetailleerd overzicht van de materialen die je kunt verven, bekijk Textiel verven 101: welke stoffen: kan ik verven?

2. Het project

Het effect dat je probeert te bereiken, bepaalt welke verf je gebruikt.

Wanneer machinewas verf de juiste keuze is:

Principieel heeft machinewas verf twee hoofddoelen:

 1. Om verschoten kleding en huishoudtextiel nieuw leven in te blazen
 2. Om de kleur van de stof op te schonen

Het is dé held voor vale, verschoten en vergeten kledingstukken, die niet meer zo mooi zijn. Dus als je je afvraagt ​​hoe je jouw favoriete shirt kunt verven (juist, degene die nooit is hersteld van de rode-handdoek-wasramp van 2016), dan zit je hier goed! Gewoon verven – evenals je verbleekte blauwe of zwarte jeans. Je kunt zelfs meerdere kledingstukken tegelijk verven – volg gewoon de instructies om de juiste hoeveelheid verf te gebruiken.

Wanneer je beter handwas verf kunt nemen:

Handwas verf is een creatieve krachtpatser. De bijzondere kracht ligt in het bereiken van verschillende technieken, zoals tie-dye, dip-dye en batikken. Dit is dé verf die je nodig hebt als je slechts een deel van je outfit wilt verven of een patroon of een speciaal ontwerp wilt maken.

3. Het formaat

Nou ja, in ieder geval als het om textielverf gaat, maakt de grootte wel degelijk uit.

Wanneer machinewas verf de juiste keuze is:

Als je grote stukken stof wilt gaan verven – gordijnen, lakens, handdoeken, jassen, jeans, broeken – dan zit je hier goed. Je kunt in één keer maximaal vijf DYLON machinewas pods gebruiken om je textiel om te toveren, zonder ook maar één ton, gootsteen, emmer of kom in jouw huis te benutten.

Wanneer je beter handwas verf kunt nemen:

Hoewel kleinere dingen ook zonder veel gedoe in de wasmachine kunnen worden geverfd, wil je misschien liever handwas verf gebruiken als je gewoon een paar sokken, een das of een ander klein voorwerp wilt verven en het niet erg vindt om je handen uit de mouwen te steken.

Gerelateerde artikelen
 • Textiel verven 101: welke stoffen kan ik verven?

  Stoffen zijn wispelturig. Wil je weten welke kunnen worden geverfd en welke je zullen afwimpelen alvorens je begint? Lees hier alles wat je moet weten...

 • Onweerstaanbaar: 5 coole handwas verftechnieken

  Handwas verf maakt een comeback! Vier deze renaissance met 5 eenvoudige technieken voor je kleding en woontextiel.

 • Om rood van te worden: 5 DIYs om jouw garderobe te laten stralen