Skip to Content

Onweerstaanbaar: 5 coole handwas verftechnieken

Runway model in a tight-fitting marble dyed bodysuit and silver cover-up.
 • Upgrade je woning en kledingkast met vijf stijlvolle handwas verftechnieken
 • Tie-dye, ice-dye, dip-dye, paint-dye en batikken zijn gemakkelijke technieken om thuis te doen met DYLON textielverf
 • Verander alles, van je shirts tot je kussens

Kun je het al ruiken? Er hangt een verandering in de lucht. Een renaissance – een nieuw tijdperk waarin handwas verven hoogtij viert. Niet meer alleen te vinden op de kleuterschool; handwas verven is aangekomen in de modewereld en verdient erkenning en respect.

Dit zijn spannende tijden. Klaar om deel te nemen aan de revolutie? Hier vind je de vijf coolste handwas verftechnieken:

1. Tie-dye

In elementaire zin is tie-dye de kunst van het vouwen, draaien, plooien, verfrommelen en binden van stoffen en het aanbrengen van handwas verf om zo patronen te creëren. Het is de kunst te bepalen welke delen van de stof in contact komen met de verf ​​en welke niet.

Maar stop als je nu denkt aan de regenboogfanfare van de jaren 70. Tie-dye uit de 21e eeuw is zo chic dat gerenommeerde designers, waaronder Salvatore Ferragamo en Stella Jean, deze techniek laten zien in hun collecties.

Shibori, een oude Japanse tie-dye-techniek, laat zien hoe het gaat. Het maakt gebruik van vouwtechnieken in combinatie met andere instrumenten, zoals touw, banden, stokken, paaltje en draad, om aantrekkelijke (meestal monochrome) patronen te creëren op alles van shirts tot jurken, jassen en woontextiel.

Runway model wearing a yellow maxi dress with a large tie-dye print in the centre.

2. Ice-dye

Zachte, rustige ontwerpen, waarvan één voet in de wereld van het aquarelleren staat en de andere in die van de mode, zijn kenmerkend voor de ice-dye techniek. Bij deze methode wordt ijs gebruikt als buffer tussen de stof en de handwas verf, om een ​​element van onvoorspelbaarheid en eigenzinnigheid te creëren.

Net als tie-dye kan verven met behulp van ijs gemakkelijk thuis worden gedaan met DYLON-handwas verf en biedt en elegante manier om shirts, keukendoeken, canvas shoes, kussenslopen en al het andere dat je kan bedenken te upgraden.

3. Dip-dye

Als je onlangs tijd op aarde hebt verbracht, heb je misschien een trend bemerkt, genaamd ombré. Gebaseerd op een geleidelijke versterking of vermindering van kleur, is deze look onweerstaanbaar mooi.

Als jij ook hiervan houdt, dan kun je met dip-dye de ombré-look op kleding en woontextiel creëren. Bij deze eenvoudige techniek hang je de stof gedeeltelijk in DYLON handwas verf en laat je deze de kleurstof geleidelijk opzuigen om een ​​verloopeffect te creëren.

4. Paint-dye

Lees dit: paint-dye is een techniek die sterk in opkomst is. Deze up-and-comer baseert op de grondregels van het aquarelleren om kleding, accessoires en woontextiel in dromerige meesterwerken te veranderen.

De kunst is om met een penseel aquarelachtige ontwerpen te maken door verschillende concentraties DYLON handwas verf en water aan te brengen. De designs variëren van gedurfde monochrome ontwerpen tot romantische pastelkleuren die samenvloeien.

5. Batikken

Batik is een oude Indonesische techniek die met behulp van was de verf afwijst. Meerdere laagjes hete was en textielverf worden op de stof aangebracht om een ​​ingewikkeld patroon te creëren.

Eén probleempje: Batik-textiel dat op de traditionele manier wordt ontworpen, kan maanden in beslag nemen. Als je niet zoveel tijd hebt, is er een eenvoudigere, op Batik geïnspireerde methode, die wordt gebruikt om prachtige blouses, kussens en keukentextiel te maken. Het past hetzelfde principe toe en maakt gebruik van hete was (of een ander verfafwijzend materiaal zoals lijm) om een ​​patroon te tekenen voordat het wordt geverfd.

Infobox: de 3 grondregels van handwas verven
 1. Wassen – was altijd de stoffen voordat je gaat verven. Viezigheid, stof en chemicaliën die tijdens het productieproces zijn ontstaan kunnen jou creativiteit belemmeren.
 2. Vochtigheid – Textiel absorbeert verf veel beter wanneer het vochtig is. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat de stof gelijkmatig vochtig is voordat je begint.
 3. Testen – als je niet zeker weet hoe een bepaald effect of een kleur eruit zal zien, probeer het dan eerst op een zelfde stukje stof.
Gerelateerde artikelen
 • De DYLON Story: waar kleur en mode samenkomen

  Van een kleine garage in Londen tot de dominante kracht op het gebied van textielverf, kleur en mode – DYLON heeft een nogal wilde rit achter de rug. Lees verder om alles te ervaren over DYLONs fascinerende geschiedenis.

 • Hoe je canvas schoenen verft alsof je het al je hele leven doet

  Wie wil er nou saaie witte gympen of espadrilles, als je schoenen kunt hebben die elke fashionista begeert? Ontdek hier hoe je jouw schoenen met een beetje verf en jouw wasmachine een trendy nieuw uiterlijk kunt geven.

 • Spijkerstof, katoen, linnen? Welke DYLON verf is de juiste voor jou?